Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 19 November 2007 - 23:03:53

Meten is weten

Door: , , Categorie: Bwired

Al bijna 5 jaar registreer ik automatisch het verbruik van Gas, Elektriciteit en Water en toon dit ook op Bwired.nl. Het automatisch registreren van de meterstanden, ook wel Smart Metering genoemd zou eigenlijk standaard in elk huis of bedrijfspand mogelijk moeten zijn. In praktijk blijkt echter dat we nog lang niet zo ver zijn! Energie-bedrijven als NUON of ESSENT zijn al jaren aan het onderzoeken hoe ze dit kunnen realiseren echter tot op heden blijft het bij een simpele "Check je Meterstand" Mail. Dit werkt zo; je geeft je laatste meterstand op en dan krijg je bijvoorbeeld vier keer per jaar een mail wat je meterstand eigenlijk maximaal had moeten zijn. Zit je er boven dan is het toch wel verstandig om je maandelijkse voorschot te verhogen Ik lach hier om! Wat we eigenlijk willen is direct inzage wat het verbruik is geweest via bijvoorbeeld een website. Hierdoor wordt je veel bewuster m.b.t. het verbruik en spoort aan tot efficienter gebruik. Een voorbeeld: mijn stroomverbruik was in 2003 opgelopen tot maar liefst 10.000 Kwh per jaar. Dit was voor mij de spreekwoordelijke druppel en ik ben al mijn apparaten in huis gaan meten op verbruik. Uit metingen bleek dat ik zelfs in de nacht bijna 1 Kw per uur aan het verstoken was.
Een niet goed werkende ijskast, verlichting, veel niet geschakelde adapters en de verwarming waren onder andere de veroorzakers.
Door deze stroomverslinders aan te pakken en natuurlijk gecombineerd met Domotica heb ik ons verbruik terug weten te dringen tot 6500 Kwh per jaar. Via mijn Domotica systeem kan ik bijvoorbeeld instellen dat ik een mail of SMS krijg als het huisalarm aan staat en een bepaalde KWh drempel wordt overschreden.
Heb je een beetje techniek in de vingers dan kan je deze op manier je eigen Smart Meter ontwikkelen. Gemakkelijk zijn de wireless Smart Metering producten van RFXcom.

Nu zijn dit niet de oplossing die heel Nederland direct kan gaan gebruiken. Het wordt dus tijd dat de energiemaatschappijen de koppen bijeen steken en gezamenlijk een Smart Meter ontwikkelen die bijvoorbeeld aangesloten kan worden op de breedband (ADSL) verbinding die bijna iedereen inmiddels heeft. Ik ben er van overtuigd dat dit het energieverbruik drastisch kan verminderen, gecombineerd met Domotica zal dit zelfs nog meer besparingen opleveren!

Waarom dit allemaal zo lang duurt weet ik niet. Het huidige Nederlands kabinet is zeker niet innovatief ook twijfel ik sterk of de energiemaatschappijen dit wel willen. Minder energieverbruik vermindert immers de omzet van het bedrijf en daarmee ook de gerelateerde vette bonus van de bestuursvoorzitter.
Waarom eigenlijk nog energie besparen? Ik vind het eigenlijk wel lekker dat het elk jaar een graadje warmer wordt en dat is ook weer goed voor het Milieu, want hoe warmer het wordt des te minder we hoeven te stoken

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.