Bwired Home Online home in the Netherlands

Dinsdag 29 April 2008 - 19:51:57

Plugwise op Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Vandaag heb ik om te testen op Bwired een set Home Basic en Extention van Plugwise ontvangen.
Plugwise heeft een slimme plug ontwikkeld gebaseerd op Zigbee 2.4 GHz die je eenvoudig tussen het stopcontact en de stekker van een elektrisch apparaat kunt plaatsten. Iedere stekkerplug meet dan het energieverbruik en stuurt de gegevens draadloos naar een bijbehorende USB Stick in je computer.
Zo kun je in je huis een heel netwerk van deze pluggen maken en gemakkelijk inzage in het energieverbruik per apparaat krijgen. Het mooie van Zigbee is ook dat de stekkerpluggen (16A) met elkaar kunnen communiceren en o.a. elkaars data kunnen doorzenden (Zigbee netwerk).
De bijbehorende PC software geeft inzicht in het exacte energieverbruik, de CO2- uitstoot en de kosten. Per apparaat, per stopcontact en per vertrek.
Op deze manier kun je het energieverbruik meten en optimaliseren. Ook hebben de modules een standbye killer waarvan je het trigger wattage kunt instellen, bijvoorbeeld het uitschakelen van een apparaat als binnen een bepaald tijdframe meer dan 10 watt (instelbaar) wordt verbruikt. Ook kun je natuurlijk automatisch of handmatig de elektrische apparaten aan en uit te schakelen.
Je hoeft je PC ook niet aan te laten staan, alle instellingen worden in de stekker bewaard zelfs het energieverbruik kan over een periode van 2 jaar in de stekker (plug) worden opgeslagen. Zet je je PC en het programma weer aan dan worden automatisch alle gegeven ingeladen.
De komende tijd ga ik Plugwise testen en inzetten op Bwired voor ongeveer 20 apparaten. Binnenkort zal ik de meetgegevens laten zien en mogelijk kan ik hierdoor nog meer besparen op mijn energie rekening. Dit laatste zal erg moeilijk zijn omdat ik in de meterkast al jaren smartmetering toepas op het complete verbruik en mijn huis ook al door Domotica wordt bestuurd. Jammer is dat je op dit moment alleen maar apparaten kan meten die gebruik maken van een stekker. De meeste lampen in huis komen dus niet in aanmerking voor Plugwise. Voor een doorsnee gezin zal Plugwise zeker inzicht geven in het energiemisbruik en dus een besparing opleveren, hoe hoog de besparing is durf ik nu nog niet te voorspellen.
Update: Plugwise op Bwired Deel 2

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.