Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 30 Juni 2008 - 01:47:37

Network Attached Storage Backup

Door: , , Categorie: Bwired

NAS, of te wel Network Attached Storage is de laatste tijd erg in opkomst. NAS staat voor een opslagmedium dat aan je netwerk is gekoppeld. Met andere woorden: een klein kastje met een harddisk erin die gemakkelijk op een vrij netwerk poortje op je bestaande router kunt aansluiten. Alle computers die op je netwerk zijn aangesloten kunnen verbinding maken met de NAS, gedeelde bestanden zoals documenten, films, foto's of muziek kunnen dan ook gemakkelijk worden benaderd.
Het alle belangrijkste voor mij is de backupfaciliteit van de NAS. Met behulp van het programma SyncBackSE wordt iedere nacht al mijn gewijzigde data veilig gesteld. Niet een volledige backup maar gewoon slim kijken wat er is veranderd en alleen die data backuppen naar de NAS. Mijn NAS is een Western Digital World Edition met een capaciteit van 1TB (1000GB) en een Gigabyte LAN aansluiting. De Western Digital is niet de aller-snelste op zijn gebied maar meer dan voldoende voor het maken van een backup en bijvoorbeeld een video te streamen naar mijn Mediacenter. Voordeel is ook dat deze NAS heel laag in het stroomverbruik is, Western Digital maakt hiervoor gebruik van de nieuwe Green Power Harddisk type WD10EACS die maar liefst 40% zuiniger in het gebruik zijn (idle 4 Watt, Read/Write 7.5 watt).
Natuurlijk kun je ook gewoon Backup Online gebruiken, een provider zorgt dan voor het opslaan van je backup bestanden op zijn server. Backup Online heeft echter een aantal nadelen, een ervan is dat het heel erg traag is, dit heeft te maken met de lage upload snelheid van een Internet verbinding. Zodra Nederland gemigreerd is naar glas (Fiber to the home) zal Backup- en Software online mogelijk een succes worden.
Op de foto zie je de NAS die ik gebruik en natuurlijk heb ik al gekeken wat er allemaal in zit. Voor extra koeling laat ik de kap er maar af, staat ook leuker :-)
Het witte kabeltje wat je boven naar de drive ziet lopen is een temperatuursensor, toch even kijken hoe warm de drive wordt natuurlijk.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.