Bwired Home Online home in the Netherlands

Woensdag 9 Juli 2008 - 00:37:31

Standby verbruik vanaf 2010 beperkt tot 2W

Door: , , Categorie: Tech

Ik ben al heel wat jaren bezig met het monitoren van apparatuur en hoeveel stroom ze gebruiken. Bij elke aankoop die ik doe bekijk ik vooraf de technische gegevens en hoeveel stroom het apparaat gebruikt als het actief, standbye of uit staat. Tot op de dag van vandaag vindt je deze gegevens vaak niet eens terug in de technische specificaties van het betreffende apparaat. Gelukkig worden bedrijven die producten ontwikkelen zich steeds meer bewust en proberen nu zo energiezuinig mogelijk te ontwerpen. Toch zijn er nog steeds veel apparaten die veel te veel stroom verbruiken terwijl dit eigenlijk niet hoeft, een kwestie van de juiste elektronische schakelingen ontwerpen.

Eindelijk worden er nu maatregelen genomen om het onnodige stroomverbruik van apparatuur sterk te verminderen.
Een voorstel van de EC om het stroomverbruik van apparatuur aan banden te leggen, is door de lidstaten goedgekeurd. Vanaf 2010 mogen huishoudelijke apparaten en pc's in de standby stand maximaal 2W verstoken.

De EU maakt in de nieuwe regels onderscheid tussen apparatuur met uitsluitend een standby indicator en een display. Zo mag bijvoorbeeld een televisie in sluimerstand maximaal 1W verstoken, maar een magnetron met een lcd klok mag 2W verbruiken. In 2013 moet het stroomverbruik bij dergelijke apparatuur verder zijn teruggebracht tot respectievelijk 0,5 en 1W, zo is in het zogenaamde Ecodesign regelement vastgelegd.

Nu de slecht ontworpen software (bijvoorbeeld MS Vista) nog aanpakken, ook die veroorzaken onnodig veel stroomverbruik van een computer. Dit zal waarschijnlijk nog heel wat jaren op zich laten wachten.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.