Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 25 Augustus 2008 - 17:32:24

Plugwise op Bwired deel 2

Door: , , Categorie: Bwired

In april heb ik al eerder een Weblog geschreven over Plugwise een energy management systeem dat je inzicht in en controle over je energieverbruik geeft op stopcontact niveau. Plugwise heeft hiervoor een slimme plug ontwikkeld gebaseerd op Zigbee 2.4 GHz die je eenvoudig tussen het stopcontact en de stekker van een elektrisch apparaat kunt plaatsten. Iedere stekkerplug meet dan het energieverbruik en stuurt de gegevens draadloos naar een bijbehorende USB Stick in je computer, ook kan je aan en uit schakelen.
Uit mijn test is naar voren gekomen dat het product technisch goed werkt, de meetgegevens worden netjes verzonden naar de computer en het Mesh Zigbee netwerk doet technisch foutloos zijn werk.
Over de Plugwise (Source) software was ik minder tevreden en had hierover veel opmerkingen, het grootste probleem was wel het snel oplopend geheugen gebruik wat na verloop van tijd mijn computer liet crashen. Ook was de software compleet afgeschermd waardoor open connectivity (interfacing) met andere Domotica producten onmogelijk was. Mijn commentaar was niet voor dovemansoren, Plugwise heeft ondertussen alle major bugs opgelost en ook een webserver aan het programma toegevoegd. Met deze webserver kan je waar ter wereld ook het Plugwise netwerk monitoren en schakelen.
Mooier voor mij nog is dat ik nu vanuit mijn Bwired Domotica systeem met behulp van XML berichten de status van alle op Plugwise aangesloten apparaten kan opvragen. Op de screenshot hierboven zie je een voorbeeld en op de Bwired Plugwise pagina een volledig real-time uitgewerkt statusoverzicht met grafieken. Zo zie je bijvoorbeeld dat de wasmachine in volledige uit stand nog steeds 2.53 watt verbruikt en de magnetron uit 2.2 watt. De Plugwise software heeft hiervoor standaard een standbyekiller die dit probleem deels kan aanpakken, mijn systeem gaat echter verder en schakelt bijvoorbeeld de stroommisbruikers uit als het alarm ingeschakeld wordt en er niemand meer thuis is en weer aan in de andersom situatie! Ook kan ik een signaal, SMS of mailtje sturen als de was klaar is, de wasmachine verbruikt dan namelijk 6.5 watt (klaar niet in uit stand maar in standbye stand).
Al een beetje dol? ik nog lang niet! :-)

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.