Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 3 November 2008 - 23:52:53

De ITHO ECO-FAN huisventilator in Bwired huis

Door: , , Categorie: Bwired

De meeste mensen hebben er wel een in huis hangen, een centrale ventilator eenheid meestal geplaatst op de zolder die zorgt voor de luchtafzuiging (ventilatie) in de woning. In de keuken zit dan meestal een 3 standen schakelaar waarmee je de snelheden van de ventilator kan bedienen. In de wat oudere huizen is het energie verbruik van de gebruikte ventilatoren verre van optimaal, ook kan en mag de ventilator niet uitgezet worden.
zo verbruikte mijn 20 jaar oude ITHO ventilator:
- Positie Laag 35 watt
- Positie Middel 55 watt
- Positie Hoog 80 watt

Positie Laag is de default positie en daarmee komt het minimale verbruik al op 306 Kilowatt per jaar. Deze ventilator heb ik nu vervangen door een nieuwe energiezuinige ITHO ECO-FAN (foto). De ECO-fan heeft een zuinige gelijkstroommotor en verdient daardoor zijn aanschafprijs binnen 4 jaar terug (zegt ITHO). Volgens de specificaties van de ventilator zou dit inderdaad het geval moeten zijn:
- Positie Laag 2,2 watt
- Positie Middel 7,5 watt
- Positie Hoog 22-28 watt

Het vervangen van de oude ventilator was na wat minimale aanpassingen binnen een half uurtje gepiept. Nu de proef op de som, hoe zit het met de capaciteit en verbruik van de nieuwe ventilator. Mijn totaal energieverbruik per uur is met ongeveer 30 watt gedaald wat neer komt op een minimale bezuiniging van 262 Kilowatt per jaar.

Ook is de ventilator veel stiller, kan het toerental na behoefte worden aangepast en heeft de ventilator een draadloze afstandbediening (foto). Met deze platte afstandbediening (868 MHz) kan geheel gecombineerd met de bestaande bedraden 3 standen schakelaar de unit bediend kan worden. De schakelaar die overigens ook nog een instelbare tijdschakelaar heeft kun je bijvoorbeeld in de badkamer plaatsen.

Voor de ITHO CVE ECO-FAN 2P, besteld via Internet heb ik 247 euro betaald inclusief draadloze bediening en verzendkosten.

Voor aanvullende informatie en foto's zie: Domoticaforum Topic

Ook heb ik deze ventilator aangesloten op mijn Domoticasysteem en kan ik afhankelijk van de gemeten vochtigheid de ventilator automatisch aan of uit zetten.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.