Bwired Home Online home in the Netherlands

Woensdag 24 December 2008 - 18:15:22

Nieuwe zuinige Intel ATOM 330 Bwired Webserver

Door: , , Categorie: Bwired

Het hoge energieverbruik van mijn Webserver een Dell Precision T3400 Quadcore was al tijden een doorn in mijn oog. Op deze Quadcore machine draaide ik mijn Domoticasoftware en de Bwired website. Door het hoge bezoekersaantal op Bwired was deze machine echter noodzakelijk.

Met de komst van de nieuwe energiezuinige Intel ATOM processor heb ik onderzocht of vervanging van de quadcore mogelijk was. De Intel ATOM is er in verschillende versies en ik heb gekozen voor de Intel ATOM 330 een 1.6Ghz DualCore processor, de snelste van het stel.

Na het installeren van o.a. Windows Server 2003, Mysql, IIS6, AVG en mijn Bwired Home Automation software bleek tijdens het testen de performance van deze machine opmerkelijk goed te zijn. Zelfs zo goed dat deze mini-pc 27x27x6cm de Dell quadcore gemakkelijk kon vervangen.

Afgelopen week heb ik de Dell T3400 Quad Core dus vervangen door de INTEL ATOM 330 1.6GHZ Dualcore. Het was wel even spannend hoe dit kleine servertje al die duizenden bezoekers die dagelijks langskomen op Bwired zou afhandelen. Tot nu toe merk ik weinig verschil t.o.v. de quadcore, iets minder Idle time maar alle sessies worden netjes en snel afgewerkt. Alleen al voor het openen van de Bwired homepage worden meer dan 50 queries uitgevoerd op een Mysql database. Buiten de webserver draait ook al mijn domoticasoftware voor de besturing van mijn huis op deze server.
Wel heb ik nog een paar aanpasingen gedaan aan het systeem; ik heb de ventilator vervangen door een stille energiezuinige en nog extra ventilator toegevoegd. De 5.400 toeren 2.5 inch SATA harddisk heb ik vervangen door een snelle 10.000 toeren 160GB Western Digital Raptor.

Het totaal energieverbruik van de Bwired Home Automation Webserver is nu 48 Watt per uur. T.o.v. de Dell T3400 is dit een besparing van 72 watt per uur, totaal 630kW per jaar.

De nieuwe Intel Atom 330 server heeft de volgende specificaties:

Specialix 8x rs232 pci card (totaal 9 Com poorten)
2x rfxcom usb
2GB Memory
1-wire Controller
10.000 WD rpm harddisk
Plugwise dongle
1 Extra usb sounddongle
2 silents vents

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.