Bwired Home Online home in the Netherlands

Woensdag 28 Januari 2009 - 22:40:03

Dvico TVIX M-6500 Digital jukebox

Door: , , Categorie: Bwired

Al heel wat jaren gebruik ik een Windows Mediacenter voor het afspelen van mijn mediabestanden. Zo heb ik op dit moment de Acer Idea 511 in gebruik. De Acer 511 Idea is een mooi apparaat dat er zeer strak uit zit, voorzien van 2 kabeltv tuners en bestuurd wordt door Windows Vista Home Premium. Na heel wat jaren pionieren met mediacenter ben ik er achter gekomen dat ik eigenlijk de meeste functionaliteiten van het apparaat niet gebruik. Het opstarten van Vista duurt te lang, in standbye mode zetten is geen optie want dan verbruikt het apparaat veel te veel stroom 24/7. Opnemen van TV doe ik al helemaal niet meer, de kwaliteit van de ingebouwde tuners en manier van opnemen is behoorlijk slecht, ook weet ik zo wie zo niet wat ik op moet nemen want er is eigenlijk niets de moeite waard!
Van het continue updaten van Windows Vista op de achtergrond wordt je ook al niet vrolijk. Kortom ik gebruikte mijn mediacenter dus alleen voor het streamen van mijn gedownloade films, series en muziek. Nadeel is dan ook weer dat Windows mediacenter niet alle codecs ondersteunt en je flink wat moet hacken om alle verschillende mediaformaten aan de gang te krijgen. Ook de interne harddisk van 500GB gebruik ik niet want ik stream alles vanaf mijn Synology NAS die zowel als download- en fileserver dienst doet. De Acer beschikt ook over HDMI uitgang maar om die gemakkelijk werkend aan de gang te krijgen moet je echt geluk hebben. Kortom time for change.... en de keuze is gevallen op de TVIX 6500A called The most advanced jukebox on the Planet. Deze stelling van de makers van de TVIX is wel wat overdreven maar ik moet toch wel toegeven dat ik onder de indruk ben! De menus zien er niet echt gelikt uit maar het apparaat doet/kan precies wat ik wil. De TVIX is net iets groter en dikker dan een normale harddisk die je ook trouwens op de SATA aansluiting in het apparaat kunt installeren. In mijn geval heb ik geen interne harddisk in gebruik omdat ik via mijn netwerk de TVIX heb verbonden met mijn 2 terrabyte Synolgy NAS server (SAMBA Server). Met andere woorden, ik stream alle media van mijn NAS server naar de TVIX 6500A en maak hierbij geen gebruik van een Wireless netwerk wat optioneel is.
De TVIX ondersteunt HDMI 1.3, na het aansluiten van de HDMI kabel had ik ook gelijk scherp beeld en geluid op mijn 107 Full HD LCD. Een optisch (digitaal) kabeltje naar mijn 5.1 versterker gaf ook daar direct goed geluid in het juiste formaat (DTS). Handig is ook dat je via de HDMI kabel het geluid op de LCD TV en parallel, m.b.v. de optische kabel via de versterker kunt horen zonder ergens te hoeven switchen.
De beeldkwaliteit van de TVIX is zeer goed en kan volledig gebruik maken van Full HD, dit komt goed uit omdat ik bijna alle series en films download in full HD (1900*1080p) kwaliteit. De omvang van een film in HD kwaliteit kan tussen de 8 a 30GB liggen, dit kan de TVIX echter moeiteloos streamen vanaf mijn NAS. Ik heb in het Bwired huis een Gigabyte netwerk liggen echter de TVIX heeft een 10/100 MB netwerk aansluiting wat in praktijk dus voldoende blijkt te zijn. Nadeel van TVIX is dat hij toch wat langzaam opstart voor een device met geen draaiende delen en embedded firmware. Ook maakt de instelbare ventilator veel herrie, zelfs ingesteld op de laagste stand. Zo te zien is de ventilator niet van al te beste kwaliteit, deze ga ik binnenkort dus vervangen. Ik gebruik geen harddisk in de TVIX maar toch wordt het apparaatje een beetje warm? Stroomverbruik is 12.5 Watt operationeel en 2.5 Watt in de uit stand. Ik heb een hekel aan sluipverbruikers en jammer genoeg verbruikt de TVIX 2.5 Watt in de uit stand wat absoluut niet nodig is voor dit apparaat, ik schakel de TVIX dus maar helemaal uit m.b.v. van mijn Bwired domoticasysteem. Voor mij is de keuze wel duidelijk welk mediacenter ik ga gebruiken en welke binnenkort op Marktplaats staat.

TVIX 6500A Specificaties:
- main chipset: Sigma SMP8635
- Video Container: MPG, TS, TP, TRP, M2TS, VOB, AVI, WMV, MKV, MOV (H.264), MP4
- Video Codecs: Xvid, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, WMV9, H.264, VC-1
- Audio Container: AAC, M4A, MP3, WAV, WMA, FLAC, OGG
- Audio Codes : AC3, WMA, AAC, MP3, FLAC, Vorbis
- Video output: HDMI 1.3, Component, S-video, Composite
- Audio output: HDMI 1.3, Stereo RCA (analoog), Coax (digitaal), Optisch (digitaal)
- USB 2.0
- Harddisk Optie: 1TB
- Fotobestanden: JPG
- Overige Media: ISO, IFO
- Ondertitels: SRT, SMI, SUB, TXT, LRC
- Internet Radio: Ja
- WIFI: Optioneel

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.