Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 28 September 2009 - 00:40:51

Belkin Network USB Hub op Windows 2003 server

Door: , , Categorie: Bwired

Weet je nog dat je vroeger de meeste apparaten alleen maar kon aansluiten en besturen via de seriële poort (RS232) van je computer. Meestal moest je dan onhandig achter de computer kruipen om het 9 of 24 polig stekkertje te verbinden. Rond 1996 is de USB poort gekomen die veel gemakkelijker in gebruik is en meestal ook aan de voorkant van de computer aanwezig is. Ik vind de USB poort gemakkelijk voor camera's, USB sticks etc. kortom apparaten die je eigenlijk ook alleen maar kan bedienen vlak bij de computer.

USB heeft ook een groot nadeel en dat is dat de afstand van de kabel standaard hooguit 5 meter kan bedragen. Vandaar dat op de meeste computers nog steeds 1 of 2 RS232 poorten zitten. Het voordeel van RS232 boven USB is dat de afstand afhankelijk van de baudrate wel 800 meter kan bedragen. Voor het aansturen van bijvoorbeeld Domotica apparatuur heeft RS232 dus mijn voorkeur.
Op die manier kan bijvoorbeeld de te besturen controller gemakkelijk in de meterkast worden geplaatst terwijl de computer op tientallen meters afstand staat. De laatste tijd echter zie je toch steeds meer Domotica apparatuur (Plugwise, Zigbee, z-Wave etc.) worden uitgerust met een USB poort, gevolg is dat al die controllers zich vlak in de buurt van de controlerende PC moeten bevinden.
Nog optimaler voor mij zou zijn dat alle apparaten en controllers gewoon via het netwerk te besturen zijn. Netwerkkabel in de router of switch en communiceren op basis van TCP-IP.
Zover is het nog niet en voorlopig moeten we het meestal nog doen met de USB aansluiting waarvan binnenkort trouwens ook versie 3.0 (4,8 Gbit/s, super speed) wordt geïntroduceerd.

Om nou toch alle USB apparaten centraal op verdere afstand te kunnen besturen heeft Belkin de zogenaamde Network USB HUB in het assortiment. Dit kastje kan je aansluiten op je netwerk en via het netwerk kan je vanaf iedere computer verbinding maken met de aangesloten (max 5) USB apparaten.
Helaas heeft Belkin alleen maar ondersteunende software voor Windows XP of Vista en dat terwijl Bwired toch nog steeds op W2K3 draait! Gelukkig is de network USB Hub niet door Belkin gemaakt maar is het waarschijnlijk een OEM product van Silex Technology. Dus als je W2K0, W2K3 of W2K8 draait moet je gewoon de Belkins software weggooien en de Silexdriver versie SX-1000U downloaden en installeren.


het zwarte platte kastje op de foto is de Belkin USB HUB (gele netwerk kabel), het witte kastje ernaast is de Velleman Velbus 4 kanaals relais module die m.b.v. USB of RS232 bestuurd kan worden en in een volgende Bwired Weblog wordt besproken.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.