Bwired Home Online home in the Netherlands

Zaterdag 7 November 2009 - 01:03:13

Het Velbus systeem van Velleman

Door: , , Categorie: Bwired

Sinds enige tijd heeft Velleman een complete domoticalijn gelanceerd onder de naam Velbus. Het merk Velleman ken ik al meer dan 30 jaar en ik heb al tientallen elektronica kitjes in elkaar gesoldeerd. Jaren geleden gebruikte ik een omgebouwde Velleman kit type mk120 voor uitlezen van mijn stroomverbruik in de meterkast, zie hier de weblog op Bwired.

Het Velbus systeem van Velleman is vergeleken met draadloze systemen als Z-Wave, Zigbee etc. veel betrouwbaarder. Een Draadloos systeem is natuurlijk veel gemakkelijker te realiseren maar ik heb er nog niet een gezien die echt betrouwbaar is. Als ik bijvoorbeeld de verwarming uit of aan zet wil ik ook zeker weten dat dit gebeurt! Met een bedraad systeem gaat dit wel, nadeel is wel dat je voor de Velbus een 4 aderige kabel beschikbaar moet hebben op elke plek waar je een module wil hebben. Als je een nieuw huis laat bouwen is dit gemakkelijk te realiseren, in bestaande bouw is dit veel lastiger.
Velbus is een zeer betrouwbaar modulair domoticasysteem. De onderlinge verbinding gebeurt via een 4-aderige bus. Er is geen mastercontroller. Een typische opstelling bestaat uit twee basismodules: een ingang- en een uitgangmodule. Ingangmodules verwerken de informatie afkomstig van buitenaf bv. drukknoppen, schakelaars, sensoren , enz.) tot buscommando’s. Uitgangmodules interpreteren deze commando’s en besturen op hun beurt verlichting, verwarming, airco, stopcontacten, rolluiken, enz. Feedbackleds op de ingangmodules geven de status aan van de uitgangmodules. Een basistoepassing in het Velbus-systeem gebruikt een ingang- en een uitgangmodule. Velleman heeft een hele range van modules beschikbaar.

Velleman heeft ook SDK (software development kit) beschikbaar waarmee jezelf de software kan schrijven en integreren in anders bestaande domoticasystemen. Het beschikbaar stellen van het protocol is ook iets wat andere producten als Zigbee of Z-Wave absoluut niet doen!
Van Velleman heb ik een demopakket ontvangen en voor Bwired gebruik ik de Display controller, relais module, Input output module en de RS232/USB Controller.

Op mijn Forum zijn ook een aantal leden die het Velbus systeem gebruiken en ook een eigen aansturing hebben geschreven (software programma).

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.