Bwired Home Online home in the Netherlands

Zaterdag 13 Maart 2010 - 23:09:41

SSD Drive nummer 4 voor Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik overgestapt ben op gebruikt van SSD (Solid State Drive) drives voor mijn Bwired Domotica/Webserver. Hier kun je mijn blog lezen van destijds over de inzet van de Intel X25-E solid state drive. Ik ben ondertussen twee Intel X25-E en ook twee Corsairs P128 verder en ik kan je vertellen dat ik niet echt een positieve weblog kan maken over de vervanging van de traditionele harddisk (bewegende delen) door de SSD drive.
De hardware die ik gebruik voor mijn server zit meestal in het high-end segment. Jaren geleden gebruikte ik 10 of 15K toeren SCSI drives, later ben ik overgestapt op de 10.000 toeren Western Digital ESATA Raptor drives en sinds een de jaar dus de High-end SSD Drives. Een ding is zeker; over de snelheid, minimale stroomverbruik en geluid niets dan lof. Mijn probleem zit hem echter in de levensduur en het optimaal volgens specificaties blijven werken.
De Intels X25-E (32GB voor 400 euro) werkte bij mij slechts enkele weken en gaven dan continue read en write errors. Het was nog een hele klus om een vervangend exemplaar te krijgen, laat staan je geld terug! Bij Intel dacht ik gelijk zoiets van "Schoenmaker blijf bij je leest", jullie maken de beste processors (chips) maar van SSD drives hebben jullie geen verstand
Dus maar overstappen op een ander merk en die vond ik bij Corsiar in de vorm van de CMFSSD-128GBG2D (zie picture).
Wat is het geweldig om te zien hoe snel mijn Windows server opstart met deze harddisk, het afhandelen van alle webserver en database requests gaat echt supersnel en zonder enig geluid!
Ook deze vreugde was weer van korte duur helaas, na een paar maanden begon mijn systeem met vlagen zeer traag te worden. Het leek wel of de computer even volledig stil stond om vervolgens na een aantal seconden weer een normale performance te laten zien. Eerst ga je natuurlijk twijfelen en denken dat een of ander proces blijft lopen wat veel CPU en Drive capaciteit gebruikt. Dit was niet het geval want bij een controle van alle lopende processen op de machine bleek regelmatig niet een proces CPU capaciteit te pakken. Toen viel het me op dat het harddisk LEDje continue aan het knipperen was dit terwijl er niets bijzonders liep op het systeem? Ja hoor.... SSD Drive nummer drie de Corsair P128 heeft zeer waarschijnlijk een firmware die niet lekker omgaat met de data zodra de disk voor een x percentage is bezet. Het preciese weet ik er nog van, een firmware upgrade was ook niet mogelijk? Corsair heeft wel een goede service want na het inschieten van een RMA werd enkele dagen later al een nieuwe Corsiar P128 afgeleverd.
Nu kan het zijn dat Corsair een hele goede service heeft, ik denk echter dat ze ook problemen hebben met de P128 en ze bij klachten direct uitwisselen voor een exemplaar met een betere firmware. Op het Internet kun je ook veel lezen over de (on)betrouwbaarheid van SSD drives.
Als je een SSD Drive gebruikt in een laptop of machine die niet 24/7 aan staat zul je waarschijnlijk veel minder problemen hebben dan ik. Hopelijk gaat deze langer mee dan zijn voorgangers, ik heb er echter weinig vertrouwen in!
We zullen het zien, ik heb de Corsair P128 nu in mijn nieuwe MAC Mini 2.53Ghz Snow Leopard Server ingebouwd. Ja Bwired stapt over op de MAC, meer daarover in mijn volgende blog.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.