Bwired Home Online home in the Netherlands

Zondag 28 November 2010 - 23:07:13

Arduino Jeenode Domoticaforum Workshop

Door: , , Categorie: Bwired

Vandaag hadden we met zo'n vijftien leden van het Domoticaforum Europe een Arduino Workshop. De Arduino is een opensource computerplatform dat is opgebouwd rond de ATmega328 microcontroller van Atmel.
Er zijn heel veel varianten van deze microcontoller maar voor deze workshop hebben we natuurlijk gebruik gemaakt van de oerhollandse draadloze Jeenode van Jeelabs. Jean-Claude, de ontwerper van de Jeenode en ook lid van ons forum was samen met Lennart, Robert en Maarten aanwezig voor ondersteuning.
En ondersteuning was nodig, het gezelschap varieerde van geeks die nog nooit een soldeerbout hadden aangeraakt of geprogrammeerd, tot mensen zoals ik waarvoor de puntjes op de i werden gezet. De foto in dit blog geeft wel aan wat een nerdy zooi er allemaal op de tafel lag.

Op het gebied van Domotica kun je heel veel met de Jeenode (Arduino) en de uitbreidingsmodules, zo kun je relais schakelen, LEDS aansturen, Temperatuur en Vochtigheid meten, Lichtsterke en Druk meten, Servo's besturen enz. Ik kan eigelijk beter opnoemen wat je er allemaal niet mee kunt, kijk gewoon even op Jeelabs wat er allemaal mogelijk is met de Jeenode.

De Jeenode kun je gewoon programmeren met de beschikbare Arduino software (IDE Tool) die beschikt over een set van C/C++ functies die je kunt aanroepen vanuit je code. De tool controleert en compileert je code en upload deze via een usb kabel naar de Jeenode. Hierna gaat de Jeenode geheel zelfstandig je code uitvoeren.

Ik gebruik voor Bwired al een tijdje de Jeenodes samen met de Room Nodes, één uitbreidingsprintje printje voor temperature, humidity, Motion en lichtsterkte (LDR). De Jeenode met Roomnode sensor zend vervolgens de data draadloos via 868Mhz naar een andere Jeenode die weer op een Ethernetcard is aangesloten. Via Http kan ik die ethernet Jeenode weer uitlezen. Leuke is ook dat je zelf de programmatuur voor de Jeenode (Arduino) kunt programmeren en uploaden. Dus ik kan die ethernetcard als HTTP Webserver laten functioneren of een XML laten uitspuggen (whatever).

Op mijn forum heb ik een Arduino/Jeenode gedeelte aangemaakt waar ik de komende tijd meer aktiviteit verwacht.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.