Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 27 Juni 2011 - 22:01:00

Bwired Pronto 9800 IP Thermostaat besturing

Door: , , Categorie: Bwired

Ik heb het te druk met allerlei zaken en kom helaas te weinig aan bloggen toe. Dit Domotica projectje m.b.t. de Philips Pronto 9800 heb ik al een tijdje af, dus het wordt weer tijd om te delen. Touch screens zijn vandaag de dag voor domotica een must, zo wordt het althans gebracht. Ik denk daar toch iets anders over, ik heb een Pronto en een iPad, kan er alles in en rondom mijn huis mee bekijken en besturen maar gebruik het niet zo vaak. De Pronto heb ik eigenlijk alleen voor demonstratie, ik kan laten zien dat ik de luifel, gordijnen, verlichting, Leds, voordeur, verwarming, camera's etc. kan bedienen. Ik kan ook alle temperaturen, vochtigheid, gas, energie, water, status van alle deuren etc. bekijken. Het enige wat ik echt handig vind is om te zien wie er aanbelt, zeker in de avond.
Al jaren ben ik van mening dat in het ideale Domoticahuis alles vanzelf moet gaan en daarvoor heb je eigenlijk geen touchscreen in de huiskamer nodig, het is meer het gadget gehalte wat telt.

Als je dan toch een touchscreen hebt dan moet je er ook iets mee doen
Voor de Pronto 9800, die een perfecte wireless netwerk connectie kan opzetten heb ik een IP thermostaat bediening gemaakt. De Pronto gebruikt een IPnr van mijn lokale netwerk en basis van TCPIP kan ik mijn (vloer)verwarming besturen. Natuurlijk kan ik ook alles bedienen met de originele thermostaat (Proliphix).
Op het pronto Scherm heb ik de thermostaatfunctie gecombineerd met allerlei andere devices en sensoren die ik beschikbaar heb.

Klik op de foto voor een inzoom en dan zie je:

- Temperatuur en vochtigheid huiskamer
- Instel mogelijkheid van de gewenste temperatuur (setpoint)
- Status vloerverwarming (pomp aan/uit, in en uit temperatuur)
- Programma verloop van de thermostaat en actief programma
- Status van de Ketel (aan voor verwarming of warm water)
- Gas en water verbruik per dag
- Actuele stroomverbruik HVAC
- Weersomstandigheden en voorspelling

Deze gegevens zijn allemaal real-time te volgen op de Pronto.
Door te klikken op het vloerverwarming icoontje kun je deze ook uit en aanzetten. Niet dat dit nodig want de vloerverwarming schakelt geheel automatisch aan en uit gebaseerd op temperatuur instellingen. Bijvoorbeeld: Als de verwarming aan gaat, dan gaat na een aantal minuten de pomp van de vloerverwarming ook aan. Bereikt de uitgangs temperatuur van vloerverwarming een bepaalde waarde (bijvoorbeeld 35 graden) dan wordt de pomp van de vloerverwarming automatisch uitgeschakeld.

De Pronto 9800 communiceert met mijn Domoticaserver en ook direct met de proliphix IP thermostaat op basis van IP.
Volgende stap is de programma instellingen kunnen aanpassen via de Pronto.

zie ook hier en hier een Smart meter iPad thermostaat, er zijn meerdere manieren om alles te besturen en controleren.

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.