Bwired Home Online home in the Netherlands

Vrijdag 23 September 2011 - 01:13:47

Nieuwe Itron ACE3000 energiemeter voor Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Een tijdje geleden heb ik 5 zonnepanelen op mijn dak geplaatst zie hiervoor mijn eerdere blog. Een volledig blog hierover volgt trouwens nog zodra ik de status van de panelen real-time kan weergeven op bwired!
Om stroom terug te kunnen leveren aan het net had ik een nieuwe meter nodig, mijn oude meter ging wel langzamer lopen maar telde niet terug. Enexis gebeld en die kwamen kosteloos de meter omwisselen. De monteur had een aantal meters in de auto liggen, maar mijn keuze stond vooraf eigenlijk al vast, het moest de Itron (voorheen Actaris) ACE3000 type 260-C40D-R2-A worden. Deze meter heeft een pulse counter die 500 pulsjes per kWh afgeeft en een optical IR output waarmee de waarden van de 4 tellerstanden (Dag, Nacht, Terug Nacht en terug Dag) uitgelezen kunnen worden.

De Enexis monteur was zo vriendelijk om een 2 aderig kabeltje wat ik natuurlijk al klaar had liggen op de pulse uitgang aan te sluiten voordat de meter verzegeld werd (op de foto hiernaast is het kabeltje te zien). Het kabeltje van de pulse uitgang heb ik aangesloten op de RFXMeter en het tellen van mijn stroomverbruik liep weer direct mee op Bwired. De pulse uitgang geeft alleen je actuele verbruik aan. niet rekening houden met dag, nacht tarief of de teruggave van mijn zonnepanelen.
Veel mensen denken trouwens dat de zonnenergie die je teruggeeft direct op de meter wordt verrekend, maar dat is niet zo. Teller 1 en 2 geven gewoon je normale (dag/nacht) verbruik wat je ook hebt zonder zonnepanelen. Teller 3 en 4 houden bij wat je zonnepanelen aan stroom opleveren. Essent geeft je hier een bedrag voor terug, wat gelijk is aan wat je moet betalen. Het is wel zo dat de stroom die je zonnepanelen opleveren eerst door jezelf wordt gebruikt en alles wat over is gaat naar je buurvrouw
Goed, tot zover niet veel nieuws onder zon, nu aan de slag met het interessante van de meter, de Optical IR output. Zelf een IR sensor maken is niet zo moeilijk, maar omslachtig bevestigen op de meter had ik geen zin in. Ik vond een bedrijfje in Duitsland die Infrarood lezers maken speciaal voor dit soort meters. Op de foto zie je die IR optical reader die magnetisch is op de Itron meter zit.
De optical reader aangesloten op mijn IP netwerk, progje geschreven en uitlezen die handel.... dacht ik. Helaas, het enige wat ik binnen kreeg waren om de seconde 2 bytes (FF). Na een tijdje staren en m.b.v. wat tips kwam ik erachter dat ik een FF binnen kreeg voor elke Watt die ik verbruikte (1000 pulses per kWh). Nog steeds niet wat ik nodig had, ik dacht de tellerstanden in text format om de X seconden binnen te krijgen.

Via andere sites kwam ik erachter dat de IR optical poort bi directioneel was, dit betekent dat ik ook commando's naar de Itron kan verzenden. Via een tjechische handleiding kwam ik erachter dat ik het commando "/?!" naar de meter moest versturen.
Progje aangepast en na dat ik het commando verstuurde kwamen netjes de verschillende tellerstanden binnen.
Als je goed naar de output kijkt dan zie mijn je volgende probleem opduiken, ja alleen registratie op hele kilowatts
Daar heb ik niet veel aan op een real-time website, in mijn geval zal overdag eens per 3 a 4 uur de stand verspringen. Het blijkt dat mijn meter zo door Enexis geconfigureerd is en als deze eenmaal zo geïnstalleerd is kun je dat helaas niet meer wijzigen.
Enexis wil me niet helpen aan een nieuwe dezelfde meter met minimaal 2 decimale achter de komma. Nu ben ik aan het bekijken of ik zelf deze Itron meter met 2 decimale kan krijgen om deze dan maar naast de bestaande meter te installeren. Omslachtig maar als het gaat werken heb ik wel de ultieme smartmeter voor op Bwired.
Als iemand me kan helpen aan deze meter en/of kan installeren dan hoor ik dat graag, het is helaas niet zo gemakkelijk om hier aan te komen!
Wordt vervolgd.....

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.