Bwired Home Online home in the Netherlands

Donderdag 26 Januari 2012 - 00:11:15

Synology doet niet meer aan energiebesparing!

Door: , , Categorie: Bwired

Als je mijn blogs leest weet je misschien dat ik de Synology NAS (network attached storage) servers gebruikt in mijn netwerk voor opslag van films, foto's en backups. Ik ben over het algemeen goed tevreden over de werking van de Synology. Met name de userinterface is goed en dat is ook iets waar Synology in uitblinkt t.o.v. andere.
Het laatste jaar slaat Synology echter een beetje door en houdt bij het maken van allerlei leuke gadget functies geen rekening meer met het stroomverbruik van het apparaat. Een goede NAS beschikt over een slaapstand functie die er voor zorgt dat als de NAS niets te doen heeft deze zo min mogelijk stroom verbruikt. Iedereen weet dat een NAS in de meeste situaties het grootste gedeelte van de dag ook niets staat te doen! Alle jaren ben ik hierover met Synology in contact omdat bij bijna iedere firmware update de slaap (green) functie weer om zeep is geholpen.
Als de slaap functie niet meer werkt dan blijven de harddisken 24/7 op volle toeren draaien en verbruikt de NAS in mijn geval 28 Watt, terwijl dit 14 Watt zou moeten zijn als de harddisken in de sleep mode zouden gaan. De laatste versies Synology firmware vanaf DSM 3.1 zijn bij mij niet groen meer en blijft de Synology op volle toeren draaien met een verbruik van continue 28 Watt
Aanmelden als bug bij Synology is niet zo eenvoudig, zoals de meeste bedrijven geven ze eerst de consument de schuld en vertellen dat je mogelijk allerlei connecties naar de NAS hebt waardoor de sleep mode niet meer werkt. Ja ja, ik ben gekke Henkie niet, jullie hebben zoveel nieuwe gadget processen lopen in die nieuwe firmware waardoor slapen onmogelijk wordt! Ik heb firmware DSM 3.1, 3.2 en zelfs de laatste Beta 4.0 geprobeerd en deze hebben allemaal hetzelfde probleem. Dus laat je niet verleiden door allerlei mooie kreten als "Wij denken aan het milieu".
Synology doet tot op heden niets met dit probleem dus heb ik maar een downgrade van de firmware uitgevoerd op mijn synology 209+II naar de laatst goed werkende versie en dat is DSM 3.0-1354. Nu staat mijn NAS weer het grootste gedeelte van de dag 14 watt te verbruiken.
Downgraden van Synology firmware is standaard niet mogelijk, ook al zoiets raars?
Ik heb onderstaande moeten uitvoeren om het toch mogelijk te maken. Pas de firmware filebenamingen dan wel aan zodat deze passen bij je type synology. Ik heb de gratis tool Putty hiervoor gebruikt.

1) Extract the VERSION file:
First - I extracted the VERSION file from the synology_ixp420_junior_0368.pat file. I am planning to use the synology_ixp420_junior_0385.pat for the actual downgrade, so I use a firmware file which is older than 385 - in this place it is the 368 file. I used WinRAR (ver 3.51) to open the pat-file, which in fact is a TAR copressed archive file. The VERSION file is placed in the root of the TAR archive. I extracted the file to the public share on the synology 101j

2) Enable telnet or ssh.
Use you webinterface on the DSM to do this.

3) Finding files:
DiskStation> cd /
DiskStation> find / -name VERSION
./etc/VERSION
./etc.defaults/VERSION
./volume1/public/VERSION

4) Verify content of file:
DiskStation> more ./etc.defaults/VERSION
majorversion="2"
minorversion="0"
buildphase="3"
buildnumber="0426"
builddate="2006/12/26"

5) Replacing VERSION file:
DiskStation> cp /volume1/public/VERSION /etc.defaults/VERSION

6) Verify content of file after replace:
DiskStation> more ./etc.defaults/VERSION
majorversion="2"
minorversion="0"
buildphase="3"
buildnumber="0368"
builddate="2006/06/29"
unique="synology_ixp420_junior"

7) Downgrade firmware using the web-admin-tool:
- Logon via web-browser as user "admin"
- Go to "firmware upgrade"

The folowing information is now showing:
Model Name: DS-101j
Current Firmware Version: 2.0.3 - 0368
Firmware Date: 2006/06/29

- Browse for the old firmware pat-file (synology_ixp420_junior_0385.pat) and click OK

Blogs (387)

Categorie├źn

Blog Collection

Administrator login Admin Login

    Username:

    Password:

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.

Top Blogs