Bwired Home Online home in the Netherlands

Donderdag 14 Oktober 2010 - 12:16:21

De Commodore VIC20 promoted by James T. Kirk

Door: , , Categorie: IT

Heel toevalig kwam ik dit oude reclame filmpje uit 1980 tegen waarin William Shatner, alias James T. Kirk (Star Trek) de revolutionaire Commodore VIC20 voor $300 aanprijst.
Dit heeft natuurlijk direct mijn aandacht, de VIC20 was één van mijn eerste computers, daarvoor had ik nog de Sinclair ZX80 en in 1977 de AppleII.
De VIC-20 heb ik niet zo heel lang gehad want die werd al vrij snel opgevolgd door de veel bekendere Commodore 64.
Captain Kirk maakt in the add, die al 30 jarig oud is een sneer naar Atari en zegt ook "The whole family can learn computing at home".
Dat heb ik geweten inderdaad, 30 jaar verder "still a Techgeek" die eigenlijk te vroeg geboren is.

Maandag 4 Oktober 2010 - 23:50:44

Bwired op Mac Mini 2010 en Windows 2008 R2 Server 64bits

Door: , , Categorie: Bwired

Van 80 naar 23 watt!

Ik had het beloofd, heeft helaas even geduurd maar eindelijk is het zover; de Bwired server is nu een Mac Mini 2010 met Windows 2008 R2 Server 64 bits.
Ik was al maanden bezig met de voorbereidingen om te migreren van mijn bestaande server met Windows 2003 32 bits naar de Mac Mini 2010 met een 64 bits Windows operating system.
Het migreren naar nieuwe hardware met een ander 64 bits Operating system moet niet onderschat worden, zeker als je zo als ik ook verschillende applicaties op die server hebt draaien. Gelukkig was ik al een tijdje aan het aanpassen en testen en was eigenlijk bijna zover om de Mac Mini voor Bwired in productie te gaan nemen toen ineens (plots) begon mijn oude server kuren te vertonen! De performance was regelmatig ineens traag en na een reboot kreeg ik de server nog met moeite gestart. Eerst dacht ik dat het een software probleem was, maar al gauw kwam ik erachter dat de Hardisk (WD Raptor 10.000 toeren) overuren aan het maken was en daardoor ook oververhit raakte. Dit is gemakkelijk te traceren omdat een beetje harddisk tegenwoordig over een zogenaamde S.M.A.R.T. functie beschikt waarmee je met bijbehorende software direct kunt bekijken of alles nog juist werkt en hoe warm de schijf wordt. Van 60 graden celcius en behoorlijk wat beschadigde sectoren werd ik natuurlijk niet vrolijk. Met een extra ventilator kon ik de temperatuur terugbrengen en daarmee ook de stabiliteit. Voorlopig was de performance van de Bwired server weer redelijk en kon ik wat rustiger de nieuwe Mac Mini inrichten. Veel tijd had ik echter niet dus ik moest aan de bak.

In de Mac Mini zit een 5400 toeren 2.5 Harddisk en dat kan natuurlijk niet omdat deze veel te langzaam is. Trouwe Bwired blog lezers weten dat ik de OCZ Vertex Limited Edition 100GB SSD Drive nog op de plank had liggen en laat die nu eens supersnel, stil en energiezuinig zijn. Ik had ervaring met het ontleden van de vorige Mac Mini modellen maar helaas is de Mac Mini 2010 compleet anders van opzet en nog compacter. Een youtube filmpje heeft uitleg gegeven hoe je de Harddisk het gemakkelijkst kunt vervangen en geloof me het is niet eenvoudig. Begin er dus niet aan als je geen ervaring op dit gebied hebt want je houdt gegarandeerd onderdelen over, of erger nog een niet werkende Mac.


Om het voor elkaar te krijgen om op een Mac Mini alleen Windows te draaien is geen handleiding beschikbaar. Apple gaat er vanuit dat je naast het Apple Operating System (OS X Snow Leopard) een ander type kunt OS zoals bijvoorbeeld Windows kunt draaien. Met de Apple tool Bootcamp is het mogelijk om naast Apple, Windows partities aan te maken. Alleen wil ik geen Apple OS (partities) en Bootcamp naast Windows op mijn Mac Mini omdat mijn Domotica software daar niet geschikt voor is. De Mac moet direct starten op Windows 2008 zonder allerlei trucs uit te hoeven halen. Met een externe USB DVD speler gekoppeld aan de Mac en een Windows 2008 DVD erin lukte het me de SSD schijf geheel voor Windows te partitioneren. De truc is dat je geduld moet hebben, het lijkt dat het systeem niet wil starten en dat de Mac de externe DVD speler niet ziet, maar na een aantal minuten start het systeem toch vanaf DVD en kan de Windows 2008 installatie beginnen. Hardware en met name DVD spelers kunnen toch net even iets anders reageren dus lukt het niet dan kun je ook de Apple Boot options proberen.

Het installeren van Windows 2008 R2 Server gaat snel, binnen 20 minuten staat alles erop. Zoals gewoonlijk mist Windows bijna alle drivers maar die kun je vinden in de Bootcamp package die op de systeem disc staat of te downloaden is bij Apple. Installeer Bootcamp niet maar upack alles naar een aparte directory van waaruit je de drivers voor Netwerk, CO Processor, NVIDIA Geforce 320M etc. kunt selecteren. Ik heb nog niet alles werkend gekregen, Bluetooth en mijn geluidskaart werken nog niet. Bluetooth is geen probleem, net als Wireless gebruik ik dit niet in mijn server. Erger is dat de geluidskaart niet werkt, het lijkt dat alle drivers goed geïnstalleerd zijn maar toch krijg ik nog geen geluid uit dat kleine bakkie. Update: geluid analoog is een Cirrus Logic, driver in Bootcamp beschikbaar, werkt nu!


Windows 2008 Server werkt heel goed op de Mac Mini, start in ongeveer 10 seconden op en werkt zeer snel. Deze snelheid is voornamelijk te danken aan de OCZ SSD harddisk die een gemiddelde leessnelheid van 210MB/s en een schrijfsnelheid van 200MB/s heeft bij een toegangstijd van 0,1 ms!Dus op dit moment bestuurt de Apple Mac Mini het Bwired huis en handelt ook met gemak alle duizenden webpagina's af die dagelijks op Bwired.nl bekeken worden.
De belangrijkste reden voor mij om over te gaan op de Mac Mini is natuurlijk het lage stroomverbruik. En het energieverbruik van deze kleine krachtpatser (EPA Energy Star 5.0) is onvoorstelbaar laag, de Mini verbruikt 9 watt idle inclusief Windows 2008 R2 server.
Een volledig aangeklede Bwired server verbruikt op dit moment gemiddeld 23 Watt en dat is inclusief:

 • UPS (8 Watt)
 • VSComm USB-> 8 x RS232
 • 2 x RFXCOM USB Receivers
 • Apple Aktieve Dual DVI Display Adapter 2560 x 1600
 • Plugwise Zigbee USB receiver

 • Windows 2008 R2 Server 64 Bits
 • MYSQL 5.1 Database 64 Bits
 • MYSQL 5.1 Connector 64 Bits
 • MYSQL 3.51 Connector 32 Bits
 • IIS 7.5 Web Server
 • IIS 6 SMPT Server
 • Bwired Home Control Software 32 Bits
 • AVG Virusscanner
 • MS Office 2010
 • Development Software

De oude AMD Bwired server was veel trager, had een 32 Bits OS en verbruikte gemiddeld 80 Watt, dus maar liefst een besparing van ongeveer 57 Watt per uur. Daar staat tegenover dat de Mac Mini duur is en je dit niet snel terugverdient

Check also: this topic op mijn forum.

Zondag 3 Oktober 2010 - 16:01:31

Nemef Radaris Evolution met dubbelzijdige RFID reader

Door: , , Categorie: Bwired

Dit weekend heb ik het binnenschild van mijn
Nemef Radaris Evolution slot vervangen door een versie met een RFID reader. Ik heb dus nu zowel een RFID reader aan de buitenkant als op de binnenkant van het deurslot. De Radaris Evolution is in verschillende versies te krijgen, mijn versie is zo uitgevoerd dat ik niet zomaar van binnen naar buiten kan. Ik moet eerst een RFID keyfob, keycard, afstandsbediening of de traditionele sleutel gebruiken om het slot van binnenuit te ontgrendelen.
De RFID readers (binnen en buiten) hebben aparte adressen dus de RFID tags (keyfobs etc.) moeten apart geprogrammeerd worden. Hierdoor kun je dus ook zien of iemand naar binnen of naar buiten gaat of kun je tags met verschillende functies programmeren.

De Radaris Evolution hebben we nu 8 maanden in gebruik en de tevredenheid is hoog. Het slot werkt altijd, niet een keer dat het bijvoorbeeld niet schakelt. Wel was het even wennen dat wij niet zoals in de meeste traditionele huizen, direct naar buiten kunnen. Maar dat is een kwestie van wennen en zeker zo veilig met kleine kinderen en het hengelen door de brievenbus.

De volgende stap is het aansluiten van de Nemef RF module waarmee Realtime logging op Bwired beschikbaar komt.

Zie ook mijn eerdere Nemef Weblog voor meer informatie over de geïnstalleerde Nemef Radaris Evolution in het Bwired huis.

Blogs (387)

Categorie├źn

Blog Collection

Administrator login Admin Login

  Username:

  Password:

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.

Top Blogs