Bwired Home Online home in the Netherlands

Maandag 23 November 2009 - 19:35:02

RNS510 navigatie firmware upgrade

Door: , , Categorie: Tech

Onlangs is er weer een nieuwe firmware (versie 2660) verschenen voor het navigatiesysteem RNS510 van Volkswagen. De nieuwe Firmware voor de RNS moet je eerst op een CD branden met Nero burning rom. De update procedure is simpel maar je moet het wel even weten:

- Stap in de auto zonder de sleutel in het contact te doen
- Zet het RNS510 navigatiesysteem aan
- Stop de CD met de nieuwe firmware erin en wacht 10 seconden
- Reset het systeem door tegelijk op SETUP+EJECT+INFO te drukken
- Volg de aanwijzigingen (OK klikken), de update duurt 50 minuten, ondertussen ff koffie drinken.

Let wel op: deze upgrade poets in veel gevallen je systeem weer schoon, dus alle muziek, data etc. die je op de interne harddisk hebt staan ben je kwijt!

Wat krijg je er allemaal voor features bij:

Voice Control (microfoon nodig)
Toont maximale toelaatbare snelheid
Sneller opstarten van de RNS510
SD memorycard support tot 32 GB SDHC (voorheen maar 2GB)
Display uit op extra tabs
Klok in beeld als de RNS 510 uit staat
Wegen kunnen uitgesloten worden
Invoer GPS coördinaten mogelijk
Betere video instellingen
Groter window voor de achteruitrijd camera
Systeem is stabieler

Kortom zeer de moeite waard deze upgrade uit te voeren, op de foto zie de upgrade in uitvoering.
Let wel op dat je na de upgrade een hardware reset uitvoert, dit kan door tegelijk de toesten en in te drukken.

Hier kun je de laatste firmware staat hier http://www.my-gti.com/1198
Zie ook mijn vorige blog over de RNS510 http://www.bwired.nl/weblog.asp?id=316

Update 6-12-2009: Versie 6 RNS510 Navigatie DVD inclusief flitspalen is nu ook uit.

Zaterdag 21 November 2009 - 00:25:37

Proliphix NT20e IP Thermostaat op Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Als je mijn blog volgt dan weet je dat ik eigenlijk al jaren bezig ben om op een fatsoenlijke manier mijn centrale verwarmingsketel aan te sturen met behulp van Opentherm. Opentherm moeten ze eigenlijk omdopen tot Closedtherm want er is eigenlijk niets open aan, de meeste leveranciers gebruiken het net weer iets anders, dus niet standaard!
Uitlezen van de data (status etc.) uit mijn Nefit ketel is wel mogelijk maar bijvoorbeeld een setpoint zetten vanuit mijn Domoticasysteem is niet eenvouding.

Kortom tijd om afscheid te nemen van mijn Nefit Moduline 400 Opentherm thermostaat en wat is mooier dan een Thermostaat via IP, dus gewoon over je netwerk aan te sturen. Een thermostaat met een ingebouwde webserver wordt in amerika gemaakt door Proliphix. Deze firma was zo goed om Bwired twee stuks type NT20e beschikbaar te stellen.
Een komt real-time online op Bwired.nl en de andere komt op Digit's online Home van Robert Hekkers, wij doen samen veel op gebied van Domotica en testen samen regelmatig Domotica producten.

Proliphix NT20E specificaties:
- Compatible met allerlei soorten warmte pomp systemen
- Mogelijkheid om verwarming en/of airconditioning te schakelen
- (B)Wired TCP/IP communication
- Instelbaar LCD Display wat extra oplicht bij bedienen
- Password beveiliging, ingebouwde webserver
- Vanaf het Internet te besturen of op thermostaat zelf
- Email notificaties
- Optie om 2 extra sensors aan te sluiten
- geavanceerd 366 dagen planning incl aparte feestdagen tabel
- Maximaal 3 jaar vooruitplannen
- Scheduling of vacation and other special days
- 4 temperatuur periodes per dag
- Power (voeding) over Ethernet met 2 aansluitmogelijkeden (POE 24volt)
- Instelling via device maar ook via webbrowers
- Een zeer geavanceerde API interface, dus vanuit andere Domotica te besturen.
- Firmware upgrades mogelijk
- Zeer laag stroomverbruik < 1watt (al gemeten)
- Afmetingen (L/B/D) 14.5 x 9.5 x 4.3cm

Hier alvast mijn eerste indrukken van de van de NT20e, later volgt een nieuwe webblog met de NT20e in gebruik.

- De Proliphix thermostaat oogt en voelt robuust.
- Het gewicht is wat zwaarder dan een traditionle thermostaat maar dat is ook wel logisch want deze heeft meer mogelijkheden om te schakelen (5x een ingebouwde relais)
- De knopjes op de thermostaat geven een echt klik gevoel, dus geen membraantoetsjes
- Het LCD staat standaard minimaal aan en licht extra op als je op een van de knopjes drukt
- alle aan te sluiten kabels en sensoren kunnen d.m.v. solide schroefconnectors aangesloten worden.
- Van binnen ziet de electronica er profesioneel uit
- Duidelijke handleiding hoe alles werkt aan aangesloten moet worden.
- geweldige API interface, binnen 10 minuten had ik in mijn eigen domoticaprogrammatuur al een interface waarme ik bijvoorbeeld de temperatuur kon uitlezen en zetten. Het display veranderd dan natuurlijk ook vrolijk mee, terwijl je niet aan de knopjes zit :-)

Een paar minpuntjes:

- De proliphix thermostaat 4.3cm dik is, vergeleken met de gangbare thermostaatbedieningen in Nederland veel dikker. Dit komt natuurlijk door de vele aansluitmogelijkheden, ik denk echter dat dit gemakkelijk minimaal 1cm minder zou kunnen.
- De inkijkhoek van het display kan wat beter
- De thermostaat heeft niet de mogelijkheid de klok op 24h aanduiding te zetten. Dit is mogelijk met een firmware upgrade op te lossen.
- API aansturing is via HTTP bepaalde codes aanbieden aan de thermostaat. Ik had liever gezien dat dit op basis van XML zou gebeuren, maar is persoonlijke voorkeur.
- Je moet de mogelijkheid hebben om een (Ethernet) Netwerkkabel te trekken waar de thermostaat moet komen te hangen.

In een volgend blog kom ik terug hoe de Proliphix NT20e in het Bwired huis werkt en geintegreerd is met mijn bestaand Domoticasysteen.

Voor meer informatie zie ook mijn Proliphix Topic op mijn forum.
En hoe je handig de buitentemperatuur op het display kunt laten zien m.b.v. de API.

Donderdag 19 November 2009 - 12:25:37

Domoticabeurs Evoluon Eindhoven

Door: , , Categorie: Bwired

Vanmiddag ben ik op bovengenoemde beurs.
Ook dit jaar had ik weer 100 vrijkaarten voor de Domotica beurs en heb ze bijna allemaal uitgegeven. Weer meer dan honderd leveranciers waren bijeen om de verschillende Domoticaproducten te presenteren. Ik moet toegeven dat de Smarthomes dit erg goed georganiseerd heeft. Er zijn voldoende presentaties, de lokatie Evoluon is ruim van opzet en blijft apart.

Beste Domotica leveranciers; het valt me op dat jullie ook dit jaar niet veel hebben bijgeleerd! Nog steeds is iedereen voor zichzelf bezig en zijn alle protocollen nog steeds op slot en hebben de meeste een houding van: mijn product is het beste!
Ik snap niet dat er nog steeds geen open standaard is waarmee alle devices gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. De meeste Domotica devices zien er allemaal gelikt uit maar in de meeste gevallen kan alleen de leverancier het voor je instellen of programmeren.
Ga toch eens om de tafel zitten met elkaar en zorg voor een soort open standaard en pas dan zullen je zien dat Domotica echt kan gaan groeien!

Bij Nemef hebben we wel meer dan een half uur een uitleg gekregen door Henck van den Breul over het nieuwe electronische slot van Nemef de Radaris Evolution.
Dit is een robuust en strak uitziend slot die op allerlei manieren geopend kan worden zoals met (Mifare) Rfid een afstandbediening of gewoon met je bestaande sleutel. Ook heeft dit slot verschillende mogelijkheden om aan te sluiten op je bestaande domotica apparatuur. Via de standaard Nemef software kun je ook precies zien wie er allemaal binnenkomt, iedere persoon kan zijn eigen ID krijgen.


Aansluitend zijn we met 20 leden van Domoticaforum Europe gaan eten en was het de hele avond Geektalk en gezellig!

Zaterdag 7 November 2009 - 01:03:13

Het Velbus systeem van Velleman

Door: , , Categorie: Bwired

Sinds enige tijd heeft Velleman een complete domoticalijn gelanceerd onder de naam Velbus. Het merk Velleman ken ik al meer dan 30 jaar en ik heb al tientallen elektronica kitjes in elkaar gesoldeerd. Jaren geleden gebruikte ik een omgebouwde Velleman kit type mk120 voor uitlezen van mijn stroomverbruik in de meterkast, zie hier de weblog op Bwired.

Het Velbus systeem van Velleman is vergeleken met draadloze systemen als Z-Wave, Zigbee etc. veel betrouwbaarder. Een Draadloos systeem is natuurlijk veel gemakkelijker te realiseren maar ik heb er nog niet een gezien die echt betrouwbaar is. Als ik bijvoorbeeld de verwarming uit of aan zet wil ik ook zeker weten dat dit gebeurt! Met een bedraad systeem gaat dit wel, nadeel is wel dat je voor de Velbus een 4 aderige kabel beschikbaar moet hebben op elke plek waar je een module wil hebben. Als je een nieuw huis laat bouwen is dit gemakkelijk te realiseren, in bestaande bouw is dit veel lastiger.
Velbus is een zeer betrouwbaar modulair domoticasysteem. De onderlinge verbinding gebeurt via een 4-aderige bus. Er is geen mastercontroller. Een typische opstelling bestaat uit twee basismodules: een ingang- en een uitgangmodule. Ingangmodules verwerken de informatie afkomstig van buitenaf bv. drukknoppen, schakelaars, sensoren , enz.) tot buscommando’s. Uitgangmodules interpreteren deze commando’s en besturen op hun beurt verlichting, verwarming, airco, stopcontacten, rolluiken, enz. Feedbackleds op de ingangmodules geven de status aan van de uitgangmodules. Een basistoepassing in het Velbus-systeem gebruikt een ingang- en een uitgangmodule. Velleman heeft een hele range van modules beschikbaar.

Velleman heeft ook SDK (software development kit) beschikbaar waarmee jezelf de software kan schrijven en integreren in anders bestaande domoticasystemen. Het beschikbaar stellen van het protocol is ook iets wat andere producten als Zigbee of Z-Wave absoluut niet doen!
Van Velleman heb ik een demopakket ontvangen en voor Bwired gebruik ik de Display controller, relais module, Input output module en de RS232/USB Controller.

Op mijn Forum zijn ook een aantal leden die het Velbus systeem gebruiken en ook een eigen aansturing hebben geschreven (software programma).

Donderdag 5 November 2009 - 10:58:47

Het nieuwe werken en de files

Door: , , Categorie: Verkeer

Ik had vandaag op een later tijdstip een afspraak in Amersfoort dus dacht ik (slim) na de files te vertrekken. Nou jammer dan; in Nederland is rijden zonder files absoluut niet meer mogelijk!
Ik vertrok vol goede moed om 11:00 en direct al gaf mijn navigatiesysteem 21 filemeldingen aan. Op de A2 gewoon 10 kilometer om 11:00 uur in de ochtend, buiten de zogenaamde spits.
Mijn werkgever KPN loopt al jaren voorop als het gaat om flexibele werktijden etc., maar tegen het verkeersbeleid in Nederland kan niemand opboksen. Chapeau chapeau voor Minister Camiel Eurlings zijn verkeer(d)sbeleid is net zo sterk als zijn zachte G. Ze zijn al jaren bezig de A2 wat breder te maken, alles gaat nu maar liefst naar driebaans wegen. Peanuts!! Jarenlang ellende en gigantische files tussen alle bouwputten door met als resultaat dat we straks gewoon weer met zijn allen in de file staan want van twee- naar driebaans zet absoluut geen zoden aan de dijk! Ook heeft Eurlings geen automatische parapluconstructie voor boven de wegen bedacht want bij het kleinste drupje regen staat ook alles stil! gelukkig heeft mijn werkgever onlangs het "nieuwe werken" geïntroduceerd, in dit concept wordt zoveel mogelijk thuiswerken gestimuleerd. Dit is de oplossing voor mij, bespaart me enorm veel tijd en ellende.

Maandag 2 November 2009 - 22:04:12

Dexter eindelijk op de Nederlandse buis

Door: , , Categorie: Div

Ik heb de eerste 3 seizoenen van Dexter al gezien, Seizoen 4 loopt nu in Amerika en zodra deze op showtime is uitgezonden kijk ik de aflevering korte tijd later in HD. Ik vind Dexter een van de beste series van de afgelopen jaren, geweldig in elkaar gezet en grandioze hoofdrol voor acteur Michael C. Hall.
Nu komt deze serie eindelijk op de Nederlandse televisie en wel bij de VPRO die gelijk heel seizoen 1 iedere avond van 8 t/m 18-november uitzenden.

Dexter Morgan is forensisch bloedexpert bij de politie in Miami. Op vierjarige leeftijd werd hij geadopteerd door politieagent Harry Morgan die bij het jonge kind al vroeg moordlustige neigingen ontwaarde. Van Harry leerde Dexter om zijn onweerstaanbare drang om te moorden te kanaliseren. Hij brengt alleen mensen om ‘die het verdienen’: moordenaars en andere zware criminelen op vrije voeten, die door de mazen van het net zijn geglipt. Dexter doet dit volgens een vast en zorgvuldig patroon. Hij spreekt zijn slachtoffers aan op hun daden en neemt via een snee in de wang bloedmonsters en bewaart deze als aandenken. Van Harry heeft Dexter ook meegekregen hoe hij zich in het dagelijkse leven moet gedragen. Dexter heeft dus twee gezichten, de aardige vriendelijke ietwat vreemde broer, vriend en collega en de voor de buitenwereld onbekende gewetenloze moordenaar.

Geen gewone politieserie maar een unieke, intelligente mix van humor en horror. Dexter grijpt je. Het ene moment laat hij je op het puntje van je stoel zitten en het volgende glimlachen.

Blogs (387)

Categorie├źn

Blog Collection

Administrator login Admin Login

    Username:

    Password:

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.

Top Blogs