Bwired Home Online home in the Netherlands

Zondag 28 November 2010 - 23:07:13

Arduino Jeenode Domoticaforum Workshop

Door: , , Categorie: Bwired

Vandaag hadden we met zo'n vijftien leden van het Domoticaforum Europe een Arduino Workshop. De Arduino is een opensource computerplatform dat is opgebouwd rond de ATmega328 microcontroller van Atmel.
Er zijn heel veel varianten van deze microcontoller maar voor deze workshop hebben we natuurlijk gebruik gemaakt van de oerhollandse draadloze Jeenode van Jeelabs. Jean-Claude, de ontwerper van de Jeenode en ook lid van ons forum was samen met Lennart, Robert en Maarten aanwezig voor ondersteuning.
En ondersteuning was nodig, het gezelschap varieerde van geeks die nog nooit een soldeerbout hadden aangeraakt of geprogrammeerd, tot mensen zoals ik waarvoor de puntjes op de i werden gezet. De foto in dit blog geeft wel aan wat een nerdy zooi er allemaal op de tafel lag.

Op het gebied van Domotica kun je heel veel met de Jeenode (Arduino) en de uitbreidingsmodules, zo kun je relais schakelen, LEDS aansturen, Temperatuur en Vochtigheid meten, Lichtsterke en Druk meten, Servo's besturen enz. Ik kan eigelijk beter opnoemen wat je er allemaal niet mee kunt, kijk gewoon even op Jeelabs wat er allemaal mogelijk is met de Jeenode.

De Jeenode kun je gewoon programmeren met de beschikbare Arduino software (IDE Tool) die beschikt over een set van C/C++ functies die je kunt aanroepen vanuit je code. De tool controleert en compileert je code en upload deze via een usb kabel naar de Jeenode. Hierna gaat de Jeenode geheel zelfstandig je code uitvoeren.

Ik gebruik voor Bwired al een tijdje de Jeenodes samen met de Room Nodes, één uitbreidingsprintje printje voor temperature, humidity, Motion en lichtsterkte (LDR). De Jeenode met Roomnode sensor zend vervolgens de data draadloos via 868Mhz naar een andere Jeenode die weer op een Ethernetcard is aangesloten. Via Http kan ik die ethernet Jeenode weer uitlezen. Leuke is ook dat je zelf de programmatuur voor de Jeenode (Arduino) kunt programmeren en uploaden. Dus ik kan die ethernetcard als HTTP Webserver laten functioneren of een XML laten uitspuggen (whatever).

Op mijn forum heb ik een Arduino/Jeenode gedeelte aangemaakt waar ik de komende tijd meer aktiviteit verwacht.

Vrijdag 26 November 2010 - 12:17:01

Upgrade Synology 209II+ NAS Server naar DSM 3.0

Door: , , Categorie: Bwired

Iedereen die mijn blog leest weet onderhand wel dat ik een fan ben van de Synology NAS (Network Attached Drive) drives.

Ik gebruik nog steeds de Synology 209+II met een capaciteit van 2 x 2TB Western Digital Green Edition.

Deze NAS voldoet prima en een opslag-capaciteit van 4TB is voorlopig nog wel voldoende.
Western Digital heeft onlangs trouwens de 3 Terabyte Green Caviar disk uitgebracht, dit kan het totaal dan op 6 terabyte brengen! Het zal nog wel even duren voordat je dit type schijf in een NAS kwijt kunt, de schijf vereist een bepaald type controller als je ervan wil opstarten (niet standaard dus).

Firmware upgrade naar DSM 3.0:
Vandaag heb ik zonder problemen de firmware upgrade uitgevoerd, alles lijkt ook goed te werken.
Met de nieuwe multitasking web interface va DSM 3.0 kan snel geschakeld worden tussen applicaties (apps) die beschikbaar zijn op de NAS. Door binnen een browser in verschillende tab vensters verschillende apps te draaien, kan snel worden geschakeld tussen de apps. Ook is het nu mogelijk om in real-time bestanden uit te wisselen tussen twee of meer File Browsers. Omdat onderdelen van de beheer-webpagina’s nu dynamisch worden geladen, hoef je niet meer te wachten tot een hele pagina is geladen.

DSM 3.0 is het meest geavanceerde NAS-besturingssysteem wat ik tot nu toe heb gezien, op dit gebied loopt Synology nog steeds mijlen ver vooruit.

Jullie weten ook dat ik direct kijk en controleer hoe Groen een device precies is. Met de vorige firmware van Synology had ik vaak problemen met de powersave option. Vaak ging de 209II+ niet in de powersave terwijl het apparaat toch echt niets stond te doen! Ik heb heel wat mailwisseling en logs naar Synology gestuurd met vraag waarom de powersave regelmatig niet werkte. Het bleek te maken te hebben met netwerkconnecties die ik open had staan vanaf mijn server naar de NAS, op een of andere manier zorgde deze connecties ervoor dat de Synology niet goed in de powersave (Green) mode ging. Raar, want deze connecties waren wel aanwezig maar deden op dat moment niets!
Wat schetst mijn verbazing: In de nieuwe DSM 3.0 firmware is dit probleem volledig opgelost! Sterker nog, mijn NAS gaat normaal naar 18.5 watt verbruik in powersave en dat is nu zelfs teruggebracht naar 14.8 Watt. En de powersave functie start nu in alle gevallen van 15 minuten (instelbaar) inactiviteit.

Klasse werk door Synology, ze blijven innoveren maar luisteren ook naar hun gebruikers!

Vrijdag 19 November 2010 - 13:59:49

Techdiner Domoticaforum Europe

Door: , , Categorie: Bwired

Met de top 15 techgeeks van mijn domoticaforum gaan we minimaal één keer per jaar uit eten. Meestal doen we dit na een event, zoals deze keer na de Beurs Domotica en slim wonen. Die avond zien behoorlijk wat nieuwe ideeen het licht en discussieren we over allerlei Tech oplossingen die leveranciers en natuurlijk wij zelf hebben bedacht. Deze bijeenkomsten geven mij altijd behoorlijk wat inspiratie met als outcome dat mijn ToDo lijstje nog groter wordt!
Een Arduino workshop is de volgende bijeenkomst binnenkort. De Arduino is een open source hardware prototyping platform dat gebruik maakt van de Atmel ATmega168 microcontroller. Keep you posted!

Donderdag 18 November 2010 - 16:15:55

De Beurs Domotica en slim wonen 2010

Door: , , Categorie: Bwired

Zoals ieder jaar was ik ook dit jaar weer op de Beurs Domotica en Slim Wonen in het Evoluon te Eindhoven. De stichting SmartHomes organiseert deze beurs alweer voor het 5e jaar en is uitgegroeid tot een trefpunt voor slimme technologische toepassingen. Ik heb dit jaar 150 vrijkaarten mogen uitdelen aan (aankomende) Domotica enthousiastelingen. Ook heb ik heel wat handen mogen schudden en met oude bekenden gesproken. KNX, Zwave en Slimme sloten waren dit jaar goed vertegenwoordigd.
Nog steeds is veel gericht op de zorgsector, een killer totaal product of dienst voor de consumentenmarkt heb ik helaas nog niet gezien.

Maandag 15 November 2010 - 23:22:32

Synology Diskstation DSM 3.0

Door: , , Categorie: Bwired

Synology heeft onlangs de nieuwe firmware DSM 3.0 uitgebracht (Disk Station Manager). Het upgraden van het firmware van mijn Synology 209 NAS is meestal simpel uit voeren. Zo te zien is de de nieuwe firmware wederom drastisch aangepast. Pp gebied van innovatieve besturing loopt Synology ver vooruit op zijn concurrenten.

Ik gebruik de Synology Network Attached drives al jaren, heb deze storage devices op verschillende adressen staan. Mijn backups gaan lokaal maar ook encrypted over internet. Ik maak dus eigenlijk ook backups in de Bwired Cloud!

Bekijk de Synology DSM 3.0 Youtube en zie zelf wat de nieuwe firmware allemaal kan.
Voor dit soort Firmware updates behoor ik niet tot de early adapters :-) Ik wacht altijd even af wat de reactie in de community is, ik moet namelijk zeker weten dat de overgang feilloos gaat. Keep you posted!

Donderdag 11 November 2010 - 20:11:01

Nemef Radaris Evolution voorzien van nieuwe firmware

Door: , , Categorie: Bwired

Vandaag is mijn Nemef Radaris Evolution electrisch RFID deurslot voorzien van de laatste firmware versie. Het slot hoef je hiervoor niet uit te bouwen of te voorzien van een kabeltje. De firmware upgrade gaat geheel wireless, programmeerkaart aanbieden, upgrade starten en het programma wordt overgezonden naar het slot. Als het programma correct is ontvangen start de upgrade pas echt , na een tiental seconden is de Radaris weer online. Na het uitvoeren van de upgrade zijn alle settings en autorisaties nog steeds actief, wel zo handig!(klik op de foto voor een inzoom).

Ook heb ik vandaag de nieuwste Radaris Evolution RF Module gekregen waarmee ik mijn slot via het Bwired Domotica systeem kan openen en sluiten, status bekijken van bijvoorbeeld nachtschoot en de aangeboden RFID tags kan zien. Al deze informatie wordt realtime door de RF module aangeboden. Binnenkort een Blog hoe deze module werkt, ik ben nu bezig met de module in mijn netwerk te hangen en met het schrijven van de software driver.

Blogs (387)

Categorie├źn

Blog Collection

Administrator login Admin Login

    Username:

    Password:

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.

Top Blogs