Bwired Home Online home in the Netherlands

Zondag 28 Maart 2010 - 23:45:37

Twee ouwe IT rotten

Door: , , Categorie: Werk

Daar zitten ze weer, de twee grijs wordende oudjes (IT Die Hards) op zondagochtend aan de smerige automaat koffie (No Nespresso ) maar wel lekkere kokoskoeken. Ontsnapt aan een bomaanslag, net terug uit Pune India is de dag van implementeren een feit. Wat wij (KPN) samen met Cognizant hebben ontwikkeld (KIOSK Release 21) gaat vanaf maandag in productie.
Ik ben al zo'n 5 jaar bezig met offshoring van IT naar India en was niet echt te spreken over hoe projecten liepen, kosten waren wel laag maar de deliverables navenant. Eind vorig jaar hebben we een nieuwe leverancier aangetrokken die samen met ons een ander offshoring model hanteert en wat wel blijkt te werken. Dit model gaat uit van een team in India, een aantal Indiërs onsite en goede (minimale) begeleiding vanuit de opdrachtgever. Vereiste is dat deze personen over de juiste Technische maar net zo belangrijk, Telecom kennis beschikken. Samen met nog wat andere skills heb je grote kans om goede resultaten te behalen. Ik zal hier later nog een blogje schrijven en er wat dieper op in ingaan, ik ga nu pitten, weinig slaap gehad vannacht. Ik wist het, maar ook vandaag weer geleerd om geen implementaties meer te plannen op de dag dat de zomertijd ingaat. We zijn niet de fout ingegaan, we hebben genoeg klokken aan de muur maar de nacht is zo kort.... Drommels!

Maandag 22 Maart 2010 - 18:45:41

Souveniers uit Pune India

Door: , , Categorie: Werk

Donderdag 18 Maart 2010 - 23:02:41

NetCom 813, 8 ports serial device server

Door: , , Categorie: Bwired

Vandaag heb ik deze Netcom 813 Serial port server gekocht op Ebay voor 73 euro inclusief verzenden vanuit Zuid-Korea. In Nederland kost dit servertje meer dan 500 euro, dus soms heb je geluk op Ebay. Ik moet het device nog wel krijgen natuurlijk en heb ook al betaald via Paypal

Wat kan dit apparaatje:
Op dit servertje kun je maximaal 8 apparaten aansluiten die beschikken over een seriële RS232 of RS485 poort. aansluiting, De devices met een RS232 die ik gebruik zijn:

Xanura CTX35 X10 Controller (uitlezen en aansturen)
Davis Weerstation (data uitlezen)
SMS berichten zichtbaar op LEDBar Office camera
SONY FCB-IX47P 1/4 18x zoom CCD Camera (besturen)
Lichtkrant (display data)
PTZ SONY EVI-D70 Front camera (besturen)
PTZ SONY EVI-D31 Back camera (besturen)
1-Wire devices (data uitlezen)
Chromoflex LED Controllers (besturen)
Nefit HVAC Servicekey (data uitlezen)
Siemens M20 GSM Module (data uitlezen en aansturen)
AXIS 241Q Videocontroller (data uitlezen en aansturen)
Velleman Velbus (data uitlezen en aansturen)
Belkin No Break Bwired Webserver (data uitlezen)
Visonic receiver (data uitlezen)

Het servertje moet je verbinden met een Lankabel aan je (thuis)netwerk. Daarna kun je via je locale netwerk of via Internet alle aangesloten apparaten bereiken. De apparaten hoef je dus niet meer aan te sluiten op je computer die tegenwoordig hooguit nog maar over één RS232 aansluiting beschikt.
Met de bijgeleverde software worden er automatisch virtuele compoorten aangemaakt op je computer waarmee de software van bijvoorbeeld het Davis weerstation kan communiceren.
Ik gebruik deze virtuele compoorten niet, ik heb een hekel aan al die extra software (drivers), voor zover het mogelijk is stuur ik dit soort devices direct aan op TCP-IP level vanuit mijn eigen software. Op deze manier werkt alles veel stabieler en sneller en heb ik geen (vaak zware) drivers nodig. Ook kan ik op deze manier vanuit meerdere programma's de apparaten aansturen, de VSCOM Netcom 813 ondersteund namelijk meerdere verbindingen per poort, iets wat met een virtuele Compoort niet mogelijk is.

Maandag 15 Maart 2010 - 18:47:41

Upgrade Synology NAS Server

Door: , , Categorie: Bwired

Een aantal jaren geleden ben ik fan geworden van de Synology NAS (Network Attached Drive) drives, zie hiervoor ook mijn Blog van destijds. Ik ben gestart met een Synology 207+ met twee 1TB Western Digital Green drives. Al snel daarna heb ik ook een Synology 209+II gekocht met 3TB aan diskdrive capaciteit.
De indeling van mijn NAS opslag is nu als volgt: De Synology 209 met een capaciteit van 2 x 2TB (upgrade) staat bij mij thuis en de Synolgy 207+ met een capaciteit van 2 x 1TB staat bij mijn vader in de meterkast.

Elke dag wordt automatisch een backup van de Bwired Webserver op schijf 1 van de synology 209 opgeslagen. Na deze backup wordt er weer automatisch een backup gemaakt naar schijf 2 van de NAS (backup van de backup). Een keer per week worden alle belangrijke bestanden (foto's etc.) ook encrypt gesynchroniseerd via Internet met behulp van Netbackup (RSYNC Protocol) naar de synology 207+ bij mijn vader in de meterkast. En om helemaal zeker te zijn wordt de data daar ook nog van schijf 1 naar schijf 2 gekopieerd Voordeel is ook dat ik gelijk de data van Opa kan backuppen!

Op de foto zie je de Synology 209 open liggen, de 1TB Drive (links) wordt vervangen door een 2TB WD Green exemplaar (rechts) wat het totaal nu op 4TB brengt. Lijkt veel capaciteit maar ik gebruik mijn NAS ook voor het streamen van allerlei media naar mijn LCD tv's, de traditionele harddiskrecorder gebruik ik al lang niet meer.

Zaterdag 13 Maart 2010 - 23:09:41

SSD Drive nummer 4 voor Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik overgestapt ben op gebruikt van SSD (Solid State Drive) drives voor mijn Bwired Domotica/Webserver. Hier kun je mijn blog lezen van destijds over de inzet van de Intel X25-E solid state drive. Ik ben ondertussen twee Intel X25-E en ook twee Corsairs P128 verder en ik kan je vertellen dat ik niet echt een positieve weblog kan maken over de vervanging van de traditionele harddisk (bewegende delen) door de SSD drive.
De hardware die ik gebruik voor mijn server zit meestal in het high-end segment. Jaren geleden gebruikte ik 10 of 15K toeren SCSI drives, later ben ik overgestapt op de 10.000 toeren Western Digital ESATA Raptor drives en sinds een de jaar dus de High-end SSD Drives. Een ding is zeker; over de snelheid, minimale stroomverbruik en geluid niets dan lof. Mijn probleem zit hem echter in de levensduur en het optimaal volgens specificaties blijven werken.
De Intels X25-E (32GB voor 400 euro) werkte bij mij slechts enkele weken en gaven dan continue read en write errors. Het was nog een hele klus om een vervangend exemplaar te krijgen, laat staan je geld terug! Bij Intel dacht ik gelijk zoiets van "Schoenmaker blijf bij je leest", jullie maken de beste processors (chips) maar van SSD drives hebben jullie geen verstand
Dus maar overstappen op een ander merk en die vond ik bij Corsiar in de vorm van de CMFSSD-128GBG2D (zie picture).
Wat is het geweldig om te zien hoe snel mijn Windows server opstart met deze harddisk, het afhandelen van alle webserver en database requests gaat echt supersnel en zonder enig geluid!
Ook deze vreugde was weer van korte duur helaas, na een paar maanden begon mijn systeem met vlagen zeer traag te worden. Het leek wel of de computer even volledig stil stond om vervolgens na een aantal seconden weer een normale performance te laten zien. Eerst ga je natuurlijk twijfelen en denken dat een of ander proces blijft lopen wat veel CPU en Drive capaciteit gebruikt. Dit was niet het geval want bij een controle van alle lopende processen op de machine bleek regelmatig niet een proces CPU capaciteit te pakken. Toen viel het me op dat het harddisk LEDje continue aan het knipperen was dit terwijl er niets bijzonders liep op het systeem? Ja hoor.... SSD Drive nummer drie de Corsair P128 heeft zeer waarschijnlijk een firmware die niet lekker omgaat met de data zodra de disk voor een x percentage is bezet. Het preciese weet ik er nog van, een firmware upgrade was ook niet mogelijk? Corsair heeft wel een goede service want na het inschieten van een RMA werd enkele dagen later al een nieuwe Corsiar P128 afgeleverd.
Nu kan het zijn dat Corsair een hele goede service heeft, ik denk echter dat ze ook problemen hebben met de P128 en ze bij klachten direct uitwisselen voor een exemplaar met een betere firmware. Op het Internet kun je ook veel lezen over de (on)betrouwbaarheid van SSD drives.
Als je een SSD Drive gebruikt in een laptop of machine die niet 24/7 aan staat zul je waarschijnlijk veel minder problemen hebben dan ik. Hopelijk gaat deze langer mee dan zijn voorgangers, ik heb er echter weinig vertrouwen in!
We zullen het zien, ik heb de Corsair P128 nu in mijn nieuwe MAC Mini 2.53Ghz Snow Leopard Server ingebouwd. Ja Bwired stapt over op de MAC, meer daarover in mijn volgende blog.

Maandag 1 Maart 2010 - 00:12:01

LEDstrip verlichting voor Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Ik ben al wat jaren bezig met LED verlichting in en om het Bwired huis. Tot op heden (datum blog) ben ik nog steeds niet overtuigd van LED verlichting als vervanging voor de huidige verlichting. De lichtopbrengst is vaak te weinig, de kleur meestal te blauw (niet warm) en de levensduur veel te kort. Ook zijn er veel slechte merken die de LED markt vervuilen met rotzooi! Maar als bij- of sfeerverlichting kunnen LEDS in de vorm van een strip wel degelijk toegepast worden.
Zo heb ik maar liefst 25 meter warm witte LED strips verwerkt als sfeer en buitenverlichting in en om mijn huis. In de woonkamer heb ik een ringleiding liggen die al gebruikte om mijn elektrische gordijnen van stroom te voorzien. Via deze ringleiding (meerdere aders) bedien ik nu ook de 12 meter LED strip in de huiskamer. Alle strips zijn in de meterkast aangesloten op twee Chromoflex LED controllers die ik via 1 RS232 verbinding (BUS systeem) kan besturen met mijn domotica systeem. Deze Chromoflex controller is eigenlijk voor het aansturen van een RGB (Rood, Groen en Blauw) LED strip. In plaats van een RGB LED strip heb ik 3 Witte LED strips op de controller aangesloten die ik op deze manier per strip kan dimmen.
Als je deze setting eenmaal hebt dan kun je leuke dingen doen zeker in combinatie met andere domotica devices. Een Bwired scenario in gebruik: lichtsensors meten constant de licht hoeveelheid binnen en buiten. Zodra het donker genoeg is en er is iemand thuis, gaat de normale binnenverlichting aan. Daarna gaan de gordijnen aan de voor- en zijkant van mijn huis automatisch dicht. Als de gordijnen dicht zijn gaat de LED verlichting, die achter de koof is gemonteerd ook aan. Is er niemand thuis dan gaat de normale binnenverlichting niet aan maar alleen de LED verlichting die in de vooraf ingestelde DIM stand slechts 2.2 watt verbruikt. Dus 12 meter LED strip in een aangename sfeervolle dim stand verbruikt slechts 2.2 watt. Heb ik een keer veel licht nodig dan pak ik de Philips Pronto en met een paar klikken heb ik een kamer vol licht. Op de foto zie je de LED verlichting achter een koof van 6 meter. Ik heb ook nog een LED strip onder de trapleuning naar boven, in de badkamer en buiten aan de voorkant van mijn huis.
Op mijn Forum kun je nog wat meer foto's en informatie hierover vinden.

Blogs (387)

Categorie├źn

Blog Collection

Administrator login Admin Login

    Username:

    Password:

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.

Top Blogs