Bwired Home Online home in the Netherlands

Donderdag 25 Augustus 2011 - 16:01:12

Home Automation, Domotica can be stressfull

Door: , , Categorie: Bwired

Vrijdag 12 Augustus 2011 - 20:24:12

MetdeZon Zonnepanelen voor Bwired

Door: , , Categorie: Bwired

Eindelijk komen er dan zonnepanelen op het Bwired dak!
Ik heb een bedrijf gevonden genaamd Met de zon die de zonnepanelen en inverters verkoopt die ik wil hebben en ook zeer scherp aan de prijs zijn.

Ik begin met deze set echter dan uitgevoerd met 5 Tendens zonnepanelen van 240 watt per stuk.

Tendens is een zonnepaneel die in Nederland wordt gemaakt door Tendens Solar, de afmetingen zijn 166 x 998 x 40 en wegen 22kg per stuk.

Binnen 2 weken levert MetdeZon mij de panelen en ik ga ze natuurlijk zelf installeren op mijn dak (foto's, verslag etc. volgt).
Het montagemateriaal is van Clickfit, zie hier een youtube hoe dat werkt.
Gelukkig heb ik nog 2 aparte stroom groepen vrij. De electra doe ik dus zelf en ik kan nog even vooruit als ik wil uitbreiden.

De verwachte opbrengst, ongeveer 1000kW per jaar ga ik uitlezen met een Solar Plugwise Circle en met de bluetooth piggyback die in de Sunnyboy SMA 1200 inverter zit. Natuurlijk laat ik het rendement ook realtime zien op Bwired.

Check out de prijzen van Met de Zon, deze zijn bijna gelijk aan die van de stichting wijwillenzon echter bij MetDeZon is de keuze veel groter en is het Clickfit installatiesyteem veel handiger.

Met dit setje zonnepanelen ga ik in ieder geval het stroomverbruik van al mijn gadgets op Bwired compenseren

Update:
Nu in maart en april kun je zien dat als de zon lekker schijnt ze bijna 6000 watt per dag opleveren en de zomer moet nog beginnen.


De set, die ik zelf heb geïnstalleerd is uitgevoerd met 5 Tendens zonnepanelen van 240 watt per stuk. Tendens is een zonnepaneel die in Nederland wordt gemaakt door Tendens Solar, de afmetingen zijn 166 x 998 x 40 en wegen 22kg per stuk.

Het montagemateriaal is van Clickfit, zie hier een youtube hoe eenvoudig het is om zelf te doen.

Gelukkig had ik nog 2 aparte stroom groepen vrij en heb ik nu 1 aparte groep geschikt gemaakt voor de zonnepanelen. Zodra je meer dan 600 watt aan zonnepanelen hebt (3 panelen) is een aparte groep verplicht. Dit is wat de meeste mensen een beetje afschrikt en ik moet toegeven dat dit mij ook de meeste kopzorgen heeft bezorgd.
De aansluiting moest in mijn geval op zolder komen omdat de SMA Sunnyboy 1200 inverter (kast van 23 kilo!) daar geplaatst moest worden. Gelukkig mag aan de inverter ook een stroomkabel met stekker van maximaal 15 meter worden gemonteerd. Ik had gelukkig ook nog een loze leiding vanaf de zolder naar de meterkast vrij.
Groot nadeel van zonnepanelen is dat de inverters erg groot, log en zwaar zijn en ook nog eens behoorlijk wat warmte kunnen produceren.Als de zonnepanelen eenmaal aangesloten zijn en werken moet je ook nog een (smart) meter aanvragen anders verdien je niets terug. Als je nog een hele oude meter hebt met een draairing dan werkt het wel, deze kan dan namelijk terugdraaien. In mijn geval had ik die niet dus deze Itron 3000 moest er komen.Natuurlijk moet het rendement van de zonnepanelen bekeken kunnen worden anders dan alleen op de meter in de meterkast. Realtime moet het resultaat ook op Bwired zichtbaar worden gemaakt. Voor de SMA Sunnyboy 1200 is een bluetooth piggyback beschikbaar die je ook gemakkelijk kunt inbouwen. Voor mij geen optie, ik heb een hekel aan bleutooth en zeker voor dit soort dingen.
Dus ik heb gekozen voor de Solarlog 500. De Solarlog verbindt je via RS-485 met de SMA Sunnyboy en via IP (ethernet) kun je de solarlog uitlezen in je webbrowser. Zoals alle andere leverancier ook vaak alles afschermen is ook de Solarlog standaard niet gemakkelijk direct uit te lezen. Je wordt gedwongen via de standaard webmenu zaken op te vragen en de exportfunctie voldoet ook niet echt. Alles wordt weer lekker gesloten gehouden! Jammer van al dat afschermen en beveiligen en ook onnodig, een mooi klusje voor friendly hacker. Al snel vond ik wat standaard Java scriptjes (days_hist.js, min_cur.js, min.js etc.) die vanuit de webpagina's worden gebruikt. Als je deze aanroept met behulp van het Http protocol vanuit je eigen Domotica programma krijg je netjes alle gemeten waarden in real-time terug. Pas wel op dat je Solarlog niet teveel belast met calls, de webserver is behoorlijk instabiel en loopt vast als je meer dan 1x per 30 seconden een call uitvoert!Natuurlijk leveren deze zonnepanelen mij niet zo heel veel op, nu ongeveer 20% van het verbruik in het Bwired huis. Die 20% is ongeveer het verbruik van al mijn gadgetsZie ook hier.

Blogs (387)

Categorie├źn

Blog Collection

Administrator login Admin Login

    Username:

    Password:

Bwired Blog

Welkom op het Bwired Picture Weblog. Dit zelf ontwikkelde Weblog is gebaseerd op foto's en tekst die automatisch m.b.v. mijn Smartphone (GSM) naar mijn Weblog worden verzonden en hier ook direct worden getoond.
Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik meemaak en waarvan ik een foto kan maken. Onderwerpen als Domotica (Home Automation), techniek, IT, hacks, DIY's, familie en fun stuff.
Tell me - Ask me!
Stuur me je bericht of link tip Bekijk ook eens mijn Domotica forum.

Top Blogs